Vocht en gezondheid

‘Vocht en schimmels zijn schadelijk voor de gezondheid’

Dit is hét argument van veel aanbieders van injecteer en impregneer oplossingen. Maar hoe ongezond zijn vocht. luchtvochtigheid en schimmels zoals zwam nu eigenlijk? Om dit uit te zoeken heb ik een specialist van de GGD gevraagd mijn woning (vóór de Delta PT nog vol vocht en schimmels) te inspecteren en een advies uit te brengen. In mijn geval is de betreffende ruimte een kinder(slaap)kamer, dus de urgentie was hoog. Hieronder de belangrijkste bevindingen.

Vocht
Vocht heeft, zolang het op of in een muur zit, geen enkel effect op de gezondheid. Vocht is, in combinatie met warmte, echter wel de favoriete leefomgeving van de huismijt. En die kan, zeker bij astmatische mensen, zorgen voor luchtwegproblemen. Het vocht zelf is dus niet het probleem – het stomen als u verkouden bent is juist gezond – maar de huismijt die gedijt in vochtige omgevingen. Een paar tips:

  • Was beddegoed op 60 graden om de huismijt te doden;
  • Gebruik een speciale huismijt-molton om matras en hoofdkussen;
  • Gebruik een hoofdkussen niet langer dan twee jaar;
  • Houdt u kamer stofvrij (stofzuigen, afnemen);
  • Kies bij voorkeur linoleum, laminaat of harde, laagpolige vloerbedekking. Liever geen rietmatten of tapijten dus.

Schimmels
Schimmels zijn er in veel varianten, maar ze zien er altijd vies uit. En iets dat er niet smakelijk uitziet zal wel ongezond zijn. Deze overtuiging is nergens op gebaseerd. Van schimmelvorming is nooit aangetoond dat het de gezondheid schaadt. Die wetenschap geeft rust en maakt dat u zich in alle rust kunt bezinnen op een constructieve oplossing.

Heeft u last van schimmels en zwamvorming, dan kunt u deze verwijderen met een soda-sopje en een harde borstel. Verwijder eerst loszittende muurdelen of behang. Gebruik handschoenen en een mondkapje en borstel nooit ‘droog’ omdat u de schimmelstof dan kunt inademen. Dit is niet ongezond omdat het schimmels betreft, maar omdat stof nooit goed is voor je longen.


Luchtvochtigheid
Een hoge luchtvochtigheid (soms wel 90%) kán niet gezond zijn. Althans, dat dacht ik. Maar luchtvochtigheid an sich is niet ongezond. In tropische gebieden loopt de luchtvochtigheid vaak tegen de 100% (bij volledige verzadiging ontstaat neerslag). Hoewel voor een leefruimte een luchtvochtigheid geadviseerd wordt van 40-60 % is een hogere luchtvochtigheid niet schadelijk. Na een regenbui op een warme dag loopt de luchtvochtigheid buiten hoog op en dus ook de luchtvochtigheid binnen. Als het buiten altijd aangenamer is dan binnen, is het raadzaam een adviseur in te schakelen die een klimaatmeting kan doen.


Meer informatie

Lees wat de GGD op haar website schrijft over vochtproblemen.