Werkt impregneren of injecteren?

Bij injecteren of impregneren (hydrofoberen) wordt er een speciaal dichtende vloeistof aangebracht in meerdere diepe boorgaten in de muur. Het idee is dat de vloeistof zich verspreid over de poriën in de muur en zo een lekdichte laag creëert.


Kanttekening
Bij injecteren wordt er vanuit gegaan dat alle vochtproblemen ontstaan door optrekkend vocht. Dit is echter slechts een deel van het probleem. Vochtproblemen zijn altijd een optelsom van meerdere factoren. Met als kern altijd slechte ventilatie. Niet het vocht is het probleem, maar de gebrekkige afvoer ervan.

Vaak wordt door de injecteerspecialisten de toegenomen grondwaterdruk genoemd als (beangstigende) oorzaak van uw vochtproblemen. Of dit zo is (vaak niet) kunt u eenvoudig checken bij de afdeling milieu van uw gemeente.

Leveranciers van deze methode schermen ook met de brandvertragende werking van injecteren. Maar brandend beton of baksteen is niet iets waar je je druk over zou moeten maken.

 

Werkt het?
Of het injecteren werkt, weet u pas ruim nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Lang niet alle muren zijn geschikt voor injecteren, de kosten zijn hoog en de garantiebepalingen vaag. Als de lekdichte laag inderdaad werkt, is het vochtprobleem niet verholpen. Het vocht zoekt simpelweg een andere route. Bijvoorbeeld door de vloer, door de kim of zelfs naar de buren. En dat laatste wilt u niet meemaken.

 

Zelf doen?
Injecteren is op zich zelf te doen. Het zijn vrije eenvoudige repeterende handelingen. Hier lees je hoe je zelf een muur kunt injecteren.