Mijn zoektocht

Door: Gerjon Zomer (Utrecht)

Het klimaat verandert. Het regent steeds vaker in enorme hoeveelheden. In het voorjaar van 2016 kunnen de muren van mijn souterrain in de Utrechtse binnenstad het vocht niet meer aan. Er zijn altijd al kleine vochtplekken, maar nu breekt de stuclaag af, sijpelt het water langs de muren en ontstaan er schimmels. Ik heb een probleem, te meer omdat mijn zoon de ruimte gebruikt als slaapkamer

Zo vochtig zijn de muren in mijn souterrain na een regenbui als gevolg van doorslaand en optrekkend vocht, de koude brug en condensatie op de koude muren. De Delta PT oplossing werkt!

Zo vochtig zijn de muren in mijn souterrain na een regenbui.

Zoektocht
In de zoektocht naar een oplossing komen de volgende opties langs (in volgorde van ‘kostbaarheid’):

  • Dichtsmeren. Met ‘dichte’ of ‘2-componenten’ stuc. Dit is goedkoop, maar los van de slechte hechting op vochtige muur is het een zeer tijdelijke oplossing. De specialist geeft me maximaal een jaar voor de stuclaag loslaat. En ik alles weer moet stuken en sauzen. Dit lijkt me zinloos;
  • Voorzetwand. Hierbij wordt een regelwerk getimmerd met hier tegenaan een gipswand. Die stuc je netjes af. Probleem opgelost! Toch? Nee, helaas, het vocht is slechts gemaskeerd. Zodra de gipslaag nat wordt, komt het vocht (en bijbehorende muffe geur) weer door de wand en ben je terug bij af;
  • Injecteren / impregneren. Dit is een zeer kostbare oplossing waarbij een vloeistof in de muur wordt aangebracht. Deze vloeistof verspreid zich door de gevel en sluit het water af. Althans, in theorie. De praktijk blijkt weerbarstiger. De oplossing werkt lang niet in alle situaties. Ik spreek meerdere ‘gedupeerden’ die veel geld gespendeerd hebben maar niet zijn geholpen. Wordt de muur wel goed vochtdicht gemaakt, dan is het probleem niet verholpen maar verplaatst. Soms naar het belendende perceel, met alle (juridische) gevolgen van dien.

Inzichten
Mijn zoektocht naar werkende vochtwering levert waardevolle inzichten op. De eerste conclusie is dat het vochtprobleem an sich niet op te lossen valt. De bouwaard van mijn woning – de muren zijn van baksteen en niet van beton – maakt dat ik het vocht slechts kan kanaliseren. Daarbij  zijn de oude, dikke muren altijd kouder dan de lucht, zodat condensatie niet te voorkomen is. En mijn belangrijkste inzicht is dat alle oplossingen iets missen: ventilatie. Ik vraag een specialist van de GGD om mijn woning te bekijken en een rapport uit te brengen. Ook hierin is ventilatie het kernwoord.

De oplossing
Ik kies daarom voor een voorzetwand die ventileert. Met roosters aan de onderzijde en bovenzijde zorg ik voor een luchtstroom die de wand erachter droog houdt. Gelukkig spreek ik op dat moment mijn overbuurman. Hij vertelt me dat mij oplossing al bestaat. Maar dan beter. Het heet Ventix™ en wordt gemaakt door het Duitse bedrijf Dörken*. Ik ga kijken in een werfkelder aan de Oud Gracht in Utrecht (die bekend staan om hun klamme, vochtige klimaat) en tref een volledig droge woning aan. Ik ben verkocht…

Toepassing
Na een goed advies van Wilfred van de Stuc-inn in Utrecht ga ik aan de slag. Het proces bestaat uit twee stappen: aanbrengen van de noppenfolie en vervolgens stuken van de wand. Ik schakel een klusjesman in voor het bevestigen van de Ventix noppenfolie en een ervaren stukadoor voor de afwerking.

De wand is bekleed met de ademende noppenfolie en klaar voor het betere stucwerk. Ook voor vve, woningcorporatie en aannemer.

De wand is bekleed met de Ventix ademende noppenfolie en klaar voor het betere stucwerk.

Resultaat
Ook na een aantal grote regenbuien zijn de wanden droog en is het klimaat behaaglijk. En doordat de noppenfolie dun is, warmt deze sneller op dan de koude stenen muur. Er slaat geen condens meer op de muren met als gevolg een nog leefbaardere ruimte.

Onbekend
En dan begint het te jeuken. Zo’n mooi product voor vochtbestrijding en vrijwel niemand die het kent. Een slimme en betaalbare oplossing. Daar móeten meer mensen van horen. En er móet markt voor zijn. Omdat ik ondernemer ben en marketing adviseur bouw ik deze website.

Meer weten over een oplossing van vochtproblemen in uw woning? Klik hier.


De extreem vochtige wand in mijn souterrain in Utrecht is weer afgestuct en kurkdroog door de Delta PT oplossing.

De extreem vochtige wand in mijn souterrain in Utrecht is weer afgestuct en klaar voor afwerking. De muur blijft met de Ventix vochtoplossing kurkdroog, ook bij fikse regenbuien.


* Ventix wordt buiten Nederland verkocht onder de merknaam Delta PT

 

Heeft deze informatie u geholpen bij het oplossen van uw vochtproblemen?
product image
Beoordeling
1star1star1star1star1star
Geef uw mening
4.5 based on 7 votes
Product
Vochtoplossing.nl