Mijn zoektocht

Het klimaat verandert. Het regent steeds vaker in enorme hoeveelheden. In het voorjaar van 2016 kunnen de muren van mijn souterrain in
de Utrechtse binnenstad het vocht niet meer aan. Er zijn altijd al kleine vochtplekken, maar nu breekt de stuclaag af, sijpelt het water langs de muren en ontstaan er schimmels. Ik heb een probleem, te meer omdat de ruimte gebruikt wordt als slaapkamer.

Zoektocht
In de zoektocht naar een oplossing komen de volgende opties langs (in volgorde van ‘kostbaarheid’):

  • Dichtsmeren. Met ‘dichte’ stuc. Dit is goedkoop, maar los van de slechte hechting op vochtige muur is het een zeer tijdelijke oplossing. De specialist geeft me maximaal twee jaar voor het opnieuw moet gebeuren. Inclusief opnieuw sauzen;
  • Voorzetwand. Hierbij wordt een regelwerk getimmerd met daar tegenaan een gipswand. Die stuc je netjes af. Probleem opgelost. maar nee, helaas, het vocht is slechts gemaskeerd. Zodra het gips nat wordt, komt het vocht (en bijbehorende muffe geur) weer door de wand;
  • Injecteren en impregneren. Dit is een zeer kostbare oplossing waarbij een vloeistof in de muur wordt aangebracht. Deze vloeistof verspreid zich door de gevel en sluit het water af. Althans, in theorie. De praktijk blijkt weerbarstiger. De oplossing werkt lang niet in alle situaties. Ik spreek meerdere ‘gedupeerden’ die veel hebben gespendeerd maar niet zijn geholpen. Wordt de muur wel goed vochtdicht gemaakt, dan is het probleem niet verholpen maar verplaatst. Soms naar het belendende perceel, met alle (juridische) gevolgen van dien.

Inzichten
Mijn zoektocht levert waardevolle inzichten op. De eerste conclusie is dat het vochtprobleem an sich niet op te lossen valt. De bouwaard van mijn woning – de muren zijn van baksteen en niet van beton – maakt dat ik het vocht slechts kan kanaliseren. Daarbij  zijn de oude, dikke muren altijd kouder dan de lucht, zodat condensatie niet te voorkomen is. En mijn belangrijkste inzicht is dat alle oplossingen iets missen: ventilatie. Ik vraag een specialist van de GGD om mijn woning te bekijken en een rapport uit te brengen. Ook hierin is ventilatie het kernwoord.

De oplossing
Ik kies daarom voor een voorzetwand die ventileert. Met roosters aan de onderzijde en bovenzijde zorg ik voor een luchtstroom die de wand erachter droog houdt. Gelukkig spreek ik op dat moment mijn overbuurman. Hij vertelt me dat mij oplossing al bestaat. Maar dan beter. Het heet Delta PT en wordt gemaakt door het Duitse bedrijf Dörken. Ik ga kijken in een werfkelder aan de Oud Gracht in Utrecht (die bekend staan om hun klamme, vochtige klimaat) en tref een volledig droge woning aan. Ik ben verkocht…

Toepassing
Na een goed advies van Wilfred van de Stuc-inn in Utrecht ga ik aan de slag. Het proces bestaat uit twee stappen: aanbrengen van de noppenfolie en vervolgens stuken van de wand. Ik schakel een klusjesman in voor het bevestigen van de delta PT noppenfolie en een ervaren stukadoor voor de afwerking.

Resultaat
Ook na een aantal grote regenbuien zijn de wanden droog en is het klimaat behaaglijk. En doordat de delta PT laag dun is, warmt deze sneller op dan de koude stenen muur. Er slaat geen condens meer op de muren met als gevolg een nog leefbaardere ruimte.

Onbekend
En dan begint het te jeuken. Zo’n mooi product en niemand die het kent. Een slimme en betaalbare oplossing. Daar móeten meer mensen van horen. En er móet markt voor zijn. Omdat ik ondernemer ben en marketing adviseur bouw ik deze website.

Meer weten over een oplossing van vochtproblemen in uw woning? Klik hier.

 

 

 

 

Post navigation

1 comment for “Mijn zoektocht

  1. 1 december 2016 at 17:26

    Hallo, dit is een reactie. Om te beginnen met beheren, bewerken en verwijderen van reacties, gaat u naar het Reacties scherm op het dashboard. Avatars van auteurs komen van Gravatar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *